30 липня Всесвітній день протидії торгівлі людьми

29 липня 2022

Щороку 30 липня, починаючи з 2014 року, світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Прийняття Україною у 2011 році Закону України ,,Про протидію торгівлі людьми” та дотичних нормативних документів суттєво наблизило українське законодавство до найкращих стандартів у цій сфері та захисту потерпілих осіб від торгівлі людьми.

Від початку 1990-х років Україна була і залишається країною походження, транзитною країною та країною призначення для торгівлі людьми. Жертвами цих злочинів стають як чоловіки, так і жінки та діти, яких використовують для примусової праці, сексуальної експлуатації, змушують до жебрацтва та експлуатують у інших формах. Основними країнами призна­чення є Російська Федерація, Польща та Туреччина; окрім того, торгівля людьми відбувається і всередині України. З моменту вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року ця проблема набула значно складнішого характеру. Сьогодні серед постраждалих більше чоловіків, що свідчить про зміни видів експлуатації – експлуатація українців, які незаконно утримувались або перебували в полоні у російського агресора.

Навіть до вторгнення, показники торгівлі людьми в Україні вже зростали внаслідок пандемії COVID-19 та подальшого вимушеного переміщення людей з охопленої конфліктом Східної України та окупованого Криму. Ці вимушені переселенці є особливо вразливими, а сама проблема значно ускладнюється внаслідок російського вторгнення і тим, що мільйони українців змушені залишати свої домівки, шукаючи порятунку в інших регіонах України та за кордоном. Шахраї, які виступають у ролі посередників з пошуку роботи чи наймачів персоналу, можуть скористатися умовами війни з метою експлуатації тих, хто опиняється у групі ризику.

З початку повномасштабного російського вторгнення  понад 7,7 мільйонів українців стали внутрішньо переміщеними особами. Про це йдеться у звіті Міжнародної організації з міграції. За даними МОМ, частка переселенців у загальній кількості населення України зросла до 17,5%, кожна шоста людина стала внутрішньо переміщеною особою. Не менше 60% внутрішньо переміщених осіб становлять жінки.

Про  правила, яких  варто дотримуватися при переміщеннях в межах України та за кордоном, можна дізнатися, звернувшись  на Національну безкоштовну гарячу лінію з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, яка  щоденно працює за підтримки МОМ.

 

Національна ,,гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів
(працює на базі Представництва міжнародної організації з міграції в Україні)

0 800 505 501

дзвінки в межах України безкоштовні

527

(безкоштовно для абонентів Vodafone, Київстар, lifecell:)

 

,,Торгівля людьми”, відповідно до сучасного визначення, може бути і без ознаки перетину державних кордонів. Адже є велика кількість випадків ,,внутрішньої” торгівлі людьми, що відбувається під час переміщення людей з одного регіону в інший у межах однієї країни.

Як правило, злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні ,,умови договору” лише після своєї появи у місці призначення, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психічного насильства щодо неї, вимагають відпрацювання коштів, витрачених на неї коштів. Згодом, залежність жертви посилюється за схемою сфабрикованих боргів, до яких зараховують суми грошей, що їх витратив роботодавець на незаконне проживання, харчування. Таким чином, людина опиняється в запланованій борговій залежності, яка постійно збільшується. До неї додаються надумані штрафи та інші витрати.

Злочин ,,торгівля людьми”, зазвичай, прихований. Його жертви не хочуть згадувати й переповідати пережиті ними жахіття. І все-таки, постраждалим жінкам психологічно дещо простіше, ніж чоловікам, розповісти, що з ними сталося. А постраждалих чоловіків стає дедалі більше, проте вони соромляться звертатися до спеціальних служб.  Серед постраждалих не лише молодь. Тут немає вікових обмежень. У жебракування, втягують як дітей, так і літніх людей.

Статтею 149 Кримінального кодексу України передбачено: ,,Торгівля людиною, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію, – караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років”. Під експлуатацією людини у цій статті слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах тощо. Зазначаємо, що особи, які незаконно утримувались або перебували в полоні, таким чином могли бути  використані у збройному конфлікті і тому мають право на встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Торгівля людьми – це сучасне рабство!

Свобода людини є однією з головних цінностей сучасного цивілізованого суспільства, а забезпечення недоторканності свободи особи – однією з головних функцій держави.

Якщо:

- Вас силою примушували працювати;

- Вам не виплатили обіцяної заробітної плати;

- у Вас відібрали паспорт чи інші документи;

- Вас насильно утримували, контролювали;

- Вам погрожували, шантажували;

- Вас змушували до жебрацтва;

- Вас втягнули у проституцію, порнобізнес;

- Ви стикнулись з обманом, насильством 

ВИ СТАЛИ ЖЕРТВОЮ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ - в такому випадку необхідно звернутися за місцем перебування до місцевої держадміністрації та правоохоронних органів або зателефонувати на цілодобову „гарячу лінію” за телефонним номером 15-47, або до громадської організації "Ла Страда — Україна" 0-800-500-335 або 111-123 на їхню "гарячу лінію".

 

Торгівля людьми не визнає державних кордонів, не зважає на відмінності між розвинутими державами і державами, що розвиваються. Вона легко адаптується як до бідності, так і до розкоші, є актуальною майже для всіх народів. Отже, боротьба із цим злочином, порушенням прав людини у сучасному світі, вимагає об’єднання зусиль міжнародної спільноти та громадськості кожної країни, кожного регіону, задля цього інформацію з питань протидії торгівлі людьми необхідно розміщувати на сайтах та в приміщеннях  територіальних  громад, освітніх  закладах, закладах охорони здоров’я, будинках культури та бібліотеках громад, для роз’яснення населенню можливих ризиків потрапляння в ситуації торгівлі людьми та можливостей отримання постраждалими комплексної допомоги у державних інституціях.

Контакти організацій/служб в Тернопільській області для звернення осіб, які постраждали від торгівлі людьми:

департамент соціального захисту населення Тернопільської обласної військової адміністрації  + 38(0352) 520120;

відділ міграційної поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області + 38(0352) 271402;

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області + 38(0352) 528365;

Громадська організація ,,ТМЖК ,,Відродження нації” + 38(0352) 523952.

Установи, що можуть тимчасово (до 90 діб) розмістити осіб, які постраждали від торгівлі людьми: Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги ,,Родинний затишок” (м. Чортків, 0671302604) та Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги ,,Родинна” (м. Тернопіль, 0978047007).

Відеоролики та висновок Нацради доступні за посиланням https://shorturl.at/abhuw