Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

27 листопада 2023

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». 

Ці дати створюють символічний ланцюжок, який поєднує заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

У цей шістнадцятиденний період входять:

Міжнародний день проти настильства щодо жінок – 25 листопада,

Міжнародний день боротьби зі СНІДом – 1 грудня,

Міжнародний день боротьби з рабством – 2 грудня,

Міжнародний день людей з інвалідністю – 3 грудня,  

Міжнародний день волонтера – 5 грудня, 

Міжнародний день прав людини – 10 грудня.

Метою даної акції є привернення уваги громадськості до проблем подолання домашнього насильства та жорстокого поводження з дітьми, проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення з питань попередження насильства в сім'ї, формування свідомості всіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Кампанія “Зроби крок. Чуйність перемагає насильство”, приурочена до Всеукраїнська акції ,,16 днів проти насильства". Та говорить про прості та посильні дії, що здатні вирішити велику проблему домашнього насильства та підтримати людей, які могли постраждати.

Якщо підозрюєш насильство – #зроби_крок. Якщо зіштовхуєшся з насильством – будь ласка, #зроби_крок. Якщо стаєш свідком насильства і не знаєш, як допомогти. Якщо відчуваєш, що відбувається насильство, але вагаєшся. Якщо зіштовхуєшся з насильством, але страшно про нього повідомити – #ЗРОБИ_КРОК.

Навіть найменші дії допомагають.

Кампанія відбувається за ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та за сприяння першої леді України. Реалізовується у співпраці з Урядовою Уповноваженою з питань гендерної політики та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA).